Löytöretki 3D-tiloihin ja virtuaalitodellisuuteen

Jaana Vuorinen
Art Director

16 vuotta graafisella alalla työskenneltyäni lähden etsimään keinoja valjastaa 3D-tilat markkinoinnin ja viestinnän käyttöön. On aika kääntää elämässä uusi sivu, kun aloitan opinnot Lapin yliopistossa taideteollisen alan väitöskirjatutkijana. Urallani 16 vuoden aikana graafisena suunnittelijana ja Art Directorina sisälläni kasvoi tunne, että haluaisin tehdä enemmän. Minua kiinnostaa erityisesti taiteen ja teknologian yhdistäminen. Kipinä tutkimuksen tekemiseen lähti kavereiden esimerkistä ja metaversumikeskustelusta.

Koetan selvittää, mitä metaversumi ja 3D-tilat voivat tarkoittaa markkinoinnin ja viestinnän näkökulmasta. Kuinka esimerkiksi lääketeollisuus voi hyödyntää 3D-tiloja viestinnässään? Mitkä ovat kohderyhmän valmiudet ja asenteet tällä hetkellä? Mahdollisuuksia tilojen toteuttamiseen on rajattomasti: elementtejä voidaan tuoda muun muassa peliteollisuudesta, arkkitehtuurista ja elokuvista.

Haluan päästä kiinni metaversumikeskusteluun ja selvittää, missä tällä hetkellä mennään, minkälaisia kokemuksia virtuaalitodellisuuden hyödyntämisestä on, ja miten sen käyttöönottoon voisi varautua. Erilaisia simulaatioita käytetään jo koulutus- ja kuntoutustarkoituksissa. Oma intressini on fantastisten tilojen rakentamisessa ja käyttäjäkokemuksessa. Pyrin rajaamaan omaa tutkimustani siihen, mitä voidaan tehdä nyt, että päästään eteenpäin ja ollaan valmiimpia tulevaisuudessa.

Metaversumin kehitystyö on vielä kesken, ja tällä hetkellä tiedon kerääminen on kuin palapelin palojen yhteensovittamista. Tutkimuksen kautta koitan luoda jotain, mitä ei ole vielä sanoitettu ja kuvitettu, mistä on vasta villejä, kesyttämättömiä ajatuksia ja visioita. Virtuaalimaailmassa voidaan tehdä kirjaimellisesti mitä vain, eikä taiteellisia rajoja ole.

Koetan nauttia matkasta. On mahtavaa päästä oppimaan jotain minulle täysin uutta. Jostain täytyy aloittaa ja nyt on sen aika. Palaan vuoden kuluttua jakamaan löytöretkeni antia!